RoemeniŽ

Hoi Marty,

Een tijdje terug werd een rondje RoemeniŽ gedaan. In RoemeniŽ rijden veel bussen die hun werkzame leven ergens anders begonnen zijn.

In Oradea, de eerste stad die bezocht werd, troffen we een aantal ex Nederlandse bussen. In deze stad rijden veel voormalige RET Citaro's uit de 300 serie. Ook rijden er een aantal ex Connexxion MAN A78's uit de 8700/8800 serie en de 3800/3900 serie.

De tweede stad die bezocht werd, was Ploiesti. In deze stad rijden verschillende soorten MAN bussen, de meeste nog met een handgeschakelde versnellingsbak. Op de tweede dag in Ploiesti kregen we een rondleiding over het enorme stallingsterrein, wat al bijna een dorp op zich is.

De volgende bestemming was Craiova. Het doel in deze stad waren de ex DŁsseldorfse MAN NL202's uit de 7200 serie. Inmiddels zijn ze tussen de 25 en 30 jaar oud, en het zal niet lang meer duren voordat ze vervangen worden. Ook reden er nog wat A78's, en een aantal bussen van het Italiaanse merk Bredamenarinibus.

Als laatste brachten we een dag door in Arad. Ook hier reden weer een aantal ex Nederlandse bussen, vooral VDL Ambassadors. Halverwege de middag hadden we het plan om naar een industrieterrein net buiten de stad te gaan. Ik had een tip gekregen, dat het daar vol zou zitten met oude bussen, voor werknemersvervoer. Dit industrieterrein was alleen te bereiken met een tramlijn die slechts twee keer per dag reed. Helaas misten we deze tram, doordat onze bus naar de tramhalte niet kwam opdagen. Gelukkig konden we met een taxi nog op tijd naar het industrieterrein. Van de tip was geen woord gelogen, want het stond er vol met allerlei tweedehands bussen van rond de 20 jaar oud. Een mooie afsluiter van de week.

Na RoemeniŽ werd nog een week in Polen doorgebracht, de foto's daarvan volgen nog.

Groetjes, Lars Velthuizen

 

(c) OV in Boskoop - Alle rechten voorbehouden-Overname in gedrukte of digitale vorm zonder toestemming niet toegestaan