OV in Kopenhagen

 

Hallo Marty,

In de tweede helft van juni j.l. maakte ik met mijn vrouw een vakantiereis naar Zweden. Dit leverde een aantal OV-(video)foto's in verschillende steden op.

Onze eerste reisonderbreking vond echter plaats in Kopenhagen (Denemarken). We waren daar per trein heen gereisd voor een eenmalige overnachting. In korte tijd filmde ik een aantal bussen rondom het centraal station van de stad.

De bussen voor lokale diensten zijn donkergeel van kleur. Dat geldt ook voor bootverbindingen binnen de stad. Het gehele lijnennet, onder de naam DOT, is door middel van aanbesteding over diverse vervoermaatschappijen verdeeld. We kwamen hierbij onder meer Arriva (ook al bij een eerdere vakantie alhier in 2001!) en Keolis tegen.

Alleen al namens Arriva (wagennummers tussen 1000 en 2000) passeerden bussen van vier verschillende merken: Volvo (o.a. lijn 37), Scania Omnilink (lijn 26) en gelede bussen, geleverd door zowel VDL (lijn 2A) als MAN (lijn 5C).

Keolis verzorgde in ieder geval lijn 250S met IVECO-materieel en de lijnen 11 en 666 met elektrische bussen van het (ook hier .....) Chinese merk Yutong.

Andere exploitanten reden onder andere lijn 7A met MAN-bussen en lijn 31 met zowel Mercedes Citaro- als Solaris-materieel.

We kwamen ook een oude Mercedes O405-bus tegen, die als een soort "partybus" werd gebruikt!

Wat betrof de lange-afstandsbussen die in de buurt van het station halteerden, vielen de volgende maatschappijen op:

• DITO met MAN-materieel en Setra-dubbeldekkers;
• Flixbus met Setra- en Neoplan-dubbeldekkers en Volvo 9700 (ook een VDL-touringcar waargenomen);
• Graahundbus reed met een Volvo-bus naar de boot richting Bornholm (in 2001 zag ik ook al gelede Volvo's op deze dienst);
• Gudhjem Bus (genoemd naar een plaatsje op het eiland Bornholm) reed met een Setra-dubbeldekkker over de boot mee naar Bornholm.

De Volvo 9700-bus van Flixbus (in dit geval een Noorse onderaannemer; de bus reed ook door naar Oslo) verzorgde het volgende deel van onze reis, waarmee wij in Zweden terechtkwamen: via Malmö naar Göteborg! Daarover meer in een volgende aflevering.


Groeten,

Dick

(c) OV in Boskoop - Alle rechten voorbehouden-Overname in gedrukte of digitale vorm zonder toestemming niet toegestaan